Solistes reunits
Aquesta sessió tracta de la Música de Cambra, de la música clàssica de petit format, que busca sumar els esforços dels diferents instrumentistes individuals a la recerca d’un resultat comú.
El principal protagonista és el piano. Farem un repàs històric de l’anomenat instrument rei, de les seves possibilitats tècniques i musicals.
Farem combinar el piano amb el violí i el violoncel per presentar el Trio de cambra i veurem les diferents funcions que cada un dels tres instruments pot desenvolupar: solista, fent d’acompanyant en contrapunt o en harmonia…
Competències (Comunicatives, artístiques i culturals)
- Es defineix el concepte de “Música de Cambra” com a música per a simple divertiment social i posteriorment com a especialització musical.
- Es presenta el piano com a eina de treball i de gaudi musical.
- Es presenta el piano i els instruments de corda-arc: la seva morfologia i les seves possibilitats.
Explorar i percebre
- La sessió vol animar tothom per a que toqui un instrument. No hi fa res que sigui de manera afeccionada.
- El piano i les seves possibilitats: acords, arpegis, independència de les mans…
- Tècniques específiques dels intruments de corda-arc (violí i violoncel): Dobles cordes, pizzicatto…
- Formes musicals: Tema, acompanyament, reexposició…
- Distingir auditivament els instruments sonant dins d’un conjunt
Interpretar i crear
- Implicar els alumnes assistents en el guió de la sessió: seguiment de ritmes, preguntar-los, col.lectivament o
individualment, alguns aspectes dels conceptes…
Objectius de l’activitat
- Definir i exposar el concepte de “Música de Cambra”, primer sobre les seves arrels populars, després com a
divertiment social i finalment com a especialització musical. - Animar tothom per a que toqui un instrument no hi fa res que sigui de manera afeccionada.
- Presentar el piano com a eina de treball i de plaer.
- Presentar el piano i els instruments de corda-arc i les seves possibilitats
- Saber assistir i seguir un espectacle amb bona predisposició i comportament
- Entendre el valor del treball en comú que requereix tocar en un grup de cambra
Activitats prèvies a la sessió
- Treballar els tres instruments de la sessió: violí, violoncel i piano. Fer-ne un treball descriptiu morfològic (parts i
funcionament) i històric (evolució i repertori essencial) - Escoltar el Trio i entendre’l com a una unitat en la que els tres instruments es complementen.
Activitats posteriors a la sessió
- Elaborar un Resum ordenat o Quadre sinòptic de la sessió en el que es reculli informació sobre les obres escoltades i la raó o motius de la seva interpretació: vocabulari específic emprat, formes escoltades, combinacionsinstrumentals… En aquesta pàgina hi trobareu la presentació de suport vista en la sessió en directe en format Power point i en Pdf.
- Aprofundir en l’evolució dels instruments de teclat: el pas del clavecí al piano-forte, el piano de gran concert i els
teclats electrònics.
Albert Freixenet / Isthar Olmo / Marta Pons
A l’apartat de TOCAR PLEGATS hem explicat una mica la gènesi de SOLISTES REUNITS com a “spin off” quan la corda va “independitzar-se i s’hi va incorporar el piano.
Dani Espasa, piano, Marina Mazón, violí i Montserrat Majà, violoncel. La conjunció musical dels tres ha estat excel·lent per a què els nens entenguin la complementarietat dels instruments. Al violoncel sovint hem comptat també amb la Fanny Silvestre.
Haver tingut en Dani Espasa va ser un autèntic luxe i quan les seves múltiples activitats l’han colmat hem agafat l’Albert Freixenet que ha vingut amb la violinista Ishtar Olmo. Ara, la violoncel·lista és la Marta Pons.Torno a tenir un trio jove i versàtil.