Música electrònica 1 i 2
Cada vegada que fem aquestes sessions és diferent perquè la música electrònica està sempre innovant.
A Música Electrònica 1a part arrenquem amb els grans invents (enregistrament, telèfon i ràdio), expliquem el micròfon, l’altaveu i la taula de mescles, i treballarem els següents conceptes:
– Amplificació, Equalització, Panorama…
– Reberveració, Eco…
Mostrem un Teremin, un Sintetitzador i un Sampler, el que ens permet imitar instruments clàssics i crear nous sons…
I la sessió Música Electrònica 2a part, es basa en l’ordinador i en les actuals tècniques de creació musical i d’enregistrament a través de programes informàtics.
Competències (Comunicatives, artístiques i culturals)
- La música feta amb instruments elèctrics, electrònics i informàtics, i les seves possibilitats artístiques.
- Els grans invents sobre el control del so: l’enregistrament (Thomas A. Edison), el telèfon (Graham Bell), la ràdio (Guglielmo Marconi)
- El funcionament dels micròfons, els altaveus i la taula de so.
- El teremin, el sintetitzador i el sampler: moment històric i aportació
- Les tècniques bàsiques d’enregistrament. Pistes, bucles, mescles…
Explorar i percebre
- El Micròfon i l’altaveu: Què són i com funcionen.
- La Taula de Mescles: Amplificar, Equalitzar (Aguts i Greus), Panorama (Stéreo),
- Efectes: Reverberació, Eco…
- La guitarra acústica i la guitarra elèctrica amb els seus pedals i efectes.
- Els teclats electrònics
- Sampler i Arxius de memòria de sons
- L’Ordinador com a eina de creació i edició musical.
Interpretar i crear
- Exposar el resultat d’aplicar efectes sonors a sons reals.
- Mostrar el teremin com a primer instrument electrònic.
- Mostrar tècniques compositives i interpretatives fent servir la tecnologia musical.
- Treballar amb les memòries dels samplers.
- Implicar els alumnes assistents en el guió de la sessió: seguiment de ritmes, fer-los pujar a l’escenari, preguntar-los, col.lectivament o individualment, alguns aspectes dels conceptes…
Objectius de l’activitat
- Exposar les tècniques bàsiques de la música feta amb instruments elèctrics i electrònics i les seves possibilitats artístiques
- Conèixer el funcionament dels micròfons, els altaveus, la taula de so, els filtres d’equalització, panorama, reverberació, delay..
- Mostrar el sampler i la seva capacitat de memòria i reproducció de sons.
- Mostrar les tècniques bàsiques d’enregistrament. Pistes, bucles, mescles…
- Exposar l’ús de l’ordinador en la composició.
- Saber assistir i seguir un espectacle amb bona predisposició i comportament
- Entendre l’aportació de la tècnica a la creació i interpretació musical com a ajut al músic i mai com a suplantació de l’artista.
Activitats prèvies a la sessió
- Fer una sessió preparatòria fent escoltar músiques electròniques als alumnes per obrir-los les mires i fer-losentendre que hi ha moltes menes de músiques.
- Estudiar els primers inventors en la manipulació del so: Edison, l’enregistrament del so/ Graham Bell, el telèfon o
propagació del so amb fils / G. Marconi, la ràdio o propagació del so sense fil. - Adonar-se que actualment gairebé tota la música que rebem no és en viu, sinó que està enregistrada i manipulada i el que això significa en el procés creatiu i comercial.
Activitats posteriors a la sessió
- Elaborar un Resum ordenat o Quadre sinòptic de la sessió en el que es reculli informació sobre les obres escoltades i la raó o motius de la seva interpretació: vocabulari específic emprat, formes escoltades, combinacionsinstrumentals o de sons… En aquesta pàgina hi trobareu la presentació de suport vista en la sessió en directe en format Power point i en Pdf.
- Paralel.lisme entre art figuratiu i música tonal, i art abstracte i música electrònica.
- Portar teclats electrònics dels propis alumnes i especular amb els registres i els ritmes de la memòria.
- Mostrar programes d’ordinador de música
- Plantejar i discutir sobre la música a Internet, els drets d’autor i la pirateria.
David Torras – Jose Gallardo
La sessió MÚSICA ELECTRÒNICA té molta història i actualment ha calgut desdoblar-la en ME1 i ME2 perquè les novetats tecnològiques ens atrapen. Actualment tenim en Jose Gallardo als teclats i electrònica i en David Torras a les guitarres i electrònica.
Música Electrònica sempre estarà lligada a en Jep Nuix que va desaparèixer massa aviat ja fa massa anys. Em va ensenyar les seves primeres composicions de música electrònica gairebé en la clandestinitat d’anar a contracorrent i fetes amb uns mitjans que ara semblen sorprenentment llunyans però amb una força imaginativa i un corpus de idees inacabable, a la vegada senzill però lògic i inqüestionable. Fent parella amb ell hi havia un altre personatge: en Josep Manuel Berenguer, guitarrista, compositor i artista intermedia, Berenguer és co-fundador del col.lectiu Côclea i un dels impulsors de l’Orquestra del Caos. Ha combinat la composició (les seves composicions han estat presents als principals circuits europeus de la música electroacústica i contemporània) amb la gestió als màxims nivells espanyols i internacionals de la música electroacústica.
Amb la desaparició de’n Jep Nuix, MÚSICA ELECTRÒNICA va deixar de fer-se. Em sentia incapaç de remuntar aquest muntatge fins que vaig ensopegar amb la persona ideal, en Valentí Adell. No arriba a ser d’una altra generació però sí de mitja generació més jove i manega el tema de la MÚSICA ELECTRÒNICA d’una manera més menestral, no tan romàntica però molt professional i efectiva. Si de la primigènia MÚSICA ELECTRÒNICA en queda el ferm esquelet inicial, la versatilitat de’n Valentí hi ha aportat moltíssim i li estic molt agraït. I el seu perfecte company va ser el guitarrista Riqui Sabatés, professor al Taller de músics que toca tots els pals de la guitarra inclòs el dels efectes electrònics, sampler, midi… i a cada passi al.lucinava els nens amb les seves intervencions.